Pagina's

zondag 15 juni 2014

Activiteit: Ripley’s Believe It or Not – New York City, New York

Activiteit: Ripley’s Believe It or Not 
Adres: 234 W 42nd St, New York, NY 10036, Verenigde Staten



In het hart van Manhattan op de rand van Times Square (234 W 42nd Street) bevindt zich een van de vestigingen van Ripley’s Believe It or Not. In veel toeristische Amerikaanse steden is er een vestiging van deze attractie aanwezig. Ripley’s Believe It or Not is een franchiseketen, dat ooit door Robert Ripley is opgestart. Het is een soort van museum met heel veel vreemde, rare en bizarre tentoongestelde gebeurtenissen en items, waarvan de bezoekers zich vaak kunnen afvragen of dat het daadwerkelijk echt gebeurt is of niet. In het verleden is Ripley’s Believe It or Not naast een museum ook een televisie- en radioprogramma geweest en is het in een boekvorm en stripvorm verschenen.

Tijdens ons bezoek aan New York City hadden wij de New York Explorer Pass gekocht, waarmee we 10 attracties in New York konden doen tegen een vooraf betaalde totaalprijs. Een van de attracties waaruit we konden kiezen was dus de Ripley’s Believe It or Not op Times Square. Normaal gesproken kost het zo’n $ 24,00 per persoon, maar dat hoefden we nu dus niet te betalen.




Eigenlijk wilde we ’s middags gaan, maar toen was de attractie gesloten, omdat er iets aan de hand was. ’s Avonds was de attractie wel weer open, dus besloten we om alle drukte van Times Square even achter ons te laten om te gaan kijken bij Ripley’s. We waren al een keer eerder bij dit museum geweest in Orlando, dus wisten al een beetje wat we konden verwachten.

We kwamen aan in een grote hal met allemaal verschillende attributen en verhalen. Een schaalmodel van enkele gebouwen van New York, gebouwd van luciferhoutjes, stond opgesteld. Dit moet echt veel tijd hebben gekost om te bouwen. Verder stond er een beeld van de grootste man ter wereld ooit, hier keek ik echt tegenop. Ik ben al niet zo groot, maar tegenover hem was ik wel heel erg klein.

Vanuit de grote zaal liepen we naar boven, een hele grote krokodil hing aan het plafond en de vrouw met de baard hing aan de muur. Het zag er allemaal heel apart en vreemd uit, maar het was wel leuk om te zien. Via een “geheime” deur gingen we naar de volgende ruimte, waar ook weer allemaal aparte attributen stonden opgesteld. Onder andere een schaap met 2 koppen, een man die het lekker vond om op hete kolen te staan in de openhaard en een slang die een krokodil doodde waren tentoongesteld.




In elke volgende ruimte werden de tentoongestelde dingen steeds gekker, een man in een vogelkooitje, Chinese vrouwen met afgebonden voetjes om aan het ideaalbeeld van schoonheid te voldoen en een haai die een mens inclusief duikerskooi had opgegeten. Ook erg grappig was een Chinese man die een gat in zijn hoofd had om een kaars daarin te doen, zodat hij genoeg licht had in het donker en zijn handen vrij had.

Heel erg apart was de grote collectie gekrompen hoofden uit het Amazonegebied op stokken, dit had ik nog nooit gezien. Er waren trouwens toch heel veel attributen tentoongesteld van verschillende soorten culturen en stammen in de wereld. Soms vroeg ik me echt af of dingen nu echt waren of niet, het museum doet zijn naam dus echt eer aan.




Er zijn ook een aantal interactieve attracties in het museum, zoals bijvoorbeeld een muur die reageert op lichaamswarmte en een brug waar je overheen moet lopen waarbij er een koker met lichtflitsen snel om je heen draait. Hierdoor ga je heel vreemd lopen en lijkt het net alsof je van de brug af gaat vallen.

In het totaal waren er meer dan 500 attributen tentoongesteld in de Ripley’s Believe It or Not op Times Square, dus het is te veel om ze allemaal te beschrijven. Wanneer je veel vreemde dingen wilt zien, waarvan je je soms echt afvraagt of dat het nu echt is of niet dan raad ik je echt aan om een keer naar Ripley’s toe te gaan. We zijn er zo’n 2 uur geweest en hebben rustig door de attractie gelopen en alles op ons gemak bekeken. Je moet het dus zien als een dagdeelattractie, zodat je verder op de dag nog een aantal andere attracties in de wereldstad New York kunt gaan doen.