Pagina's

vrijdag 8 mei 2015

Themepark attractie: E.T. Adventure, Universal Studios Florida – Orlando, Florida

Themepark attractie: E.T. Adventure
Adres:                          6000 Universal Blvd, Orlando, FL 32819, Verenigde Staten




Veel van de oude attracties van Universal Studios Florida zijn door de jaren heen afgebroken. Zo heeft een van mijn favoriete attracties in het park, namelijk Jaws, plaats moeten maken voor een nieuwe Harry Potter attractie en Back to the Future: The ride is The Simpsons Ride geworden. Langzamerhand verdwijnen de oude films en komen er nieuwe moderne films voor in de plaats, echter is er een attractie die gebaseerd is op een ware filmklassieker nog niet afgebroken in Florida. Deze attractie is E.T. Adventure, welke geopend is in 1990 en dus al bijna 25 jaar draait in het Universal Studios Florida park.

Het is echter nog maar de vraag hoe lang deze attractie nog in het park zal blijven staan, want de E.T. Adventure attracties in Hollywood en Japan hebben reeds plaats moeten maken voor respectievelijk Revenge of the Mummy: The Ride en Space Fantasy: The Ride. Gelukkig heb ik de attractie al een paar keer mogen beleven, het is een leuke darkride en het zou erg zonde zijn wanneer Universal Studios Florida besluit om deze attractie af te breken.

E.T. Adventure is dus een attractie welke volledig is gethematiseerd naar de film E.T. (the Extra-Terrestrial) van Steven Spielberg. De attractie bevindt zich in het Woody Woodpecker’s Kidzone-gebied  van het park. Om bij de attractie terecht te komen moet er vanuit de ingang van het park de eerste afslag rechts worden genomen en vervolgens nogmaals de eerste afslag rechts en dan de bocht om. Vervolgens ligt  de attractie direct voor je neus. De voorkant van E.T. Adventure lijkt op een zijkant van een dak van een huis, waarop met verschillende tinten blauw een volle maan en bomen zijn getekend. In de volle maan vliegt E.T. samen met Elliott op een fiets door de lucht en daarnaast staat de titel van de attractie. Ook hangt er een heel groot bord met daarop de tekst E.T. the Extra-Terrestrial met daaronder de vinger van E.T. die de hand van Elliott aanraakt. Het is dus niet te missen en deze klassieke attractie mag je eigenlijk ook niet missen.


Wanneer je de wachtrij in loopt kom je terecht in een geluidsstudio waar E.T. wordt gefilmd, er hangen verschillende televisieschermen waarop beelden van E.T. worden getoond en ook komt Steven Spielberg in beeld. Steven Spielberg verteld dat Botanicus, de leraar van E.T, graag wilt dat E.T. terugkeert naar huis, terug naar de Groene Planeet. De planeet is namelijk aan het sterven en alleen de magische aanraking van E.T. kan de planeet redden. De bezoekers van de attractie moeten E.T. terugbrengen naar huis en ze moeten dit doen door op een fiets te vliegen, ook moeten de bezoekers van de attractie beschikken over een “Interplanetary paspoort”, een paspoort waarmee je tussen verschillende planeten mag reizen. Na dit verhaal loopt de wachtrij verder door in een ander gebouw, in dit gebouw staan assistenten van Steven Spielberg de bezoekers op te wachten. De bezoekers van de attractie moeten vervolgens hun namen doorgeven aan deze assistenten en krijgen daarna het “Interplanetary paspoort” met hun namen daarin geprogrammeerd uitgereikt. De eerste keer dat ik de E.T. Adventure deed vond ik het maar vreemd dat ik mijn naam moest geven, maar later tijdens de attractie bleek waarvoor het werd gebruikt.

Nadat de paspoorten zijn uitgereikt gaat de wachtrij verder naar nog een kamer.  De kamer is erg donker en het interieur rondom de wachtrij heen lijkt op een bos. De politie is hier op zoek naar E.T. en de bezoekers van de attractie. Om de paar minuten wordt Botanicus getoond, waarin hij pleit voor de terugkeer van E.T, ook wordt de tekst HELP ET getoond en vervolgens is het tijd om plaats te nemen in de grote gondel waar 16 personen per rit in plaats kunnen nemen. Elke bezoeker neemt plaats op een fiets, het stuur komt vervolgens naar beneden naar ieders schoot en dient als beveiliging. Op de middelste fiets van de voorste rij zit E.T.



Wanneer iedereen veilig op zijn of haar fiets zit kan de rit eindelijk beginnen. Het begin van de rit is erg donker, er wordt gefietst door donker bos. Politieagenten en mensen van de NASA zijn op zoek naar E.T. en hier moet aan ontkomen zien te worden. Op het moment dat er 2 politiewagens klaar staan om iedereen te arresteren gaat de fiets opeens de lucht in. Vervolgens wordt er over een stad heen gevlogen, de attractie lijkt op dat moment een beetje op de Peter Pan’s Flight attractie van Disney. Het is heel mooi gemaakt en ik vind dit zelf een van de mooiste scenes van de attractie. Er wordt hoger en hoger gevlogen en de reis gaat richting een andere planeet. In de maan worden beelden getoond van vliegende fietsers met E.T. voorop en daarna gaat de tocht verder door de schitterende sterrenhemel.

Dan ineens lijkt de gondel met de fietsen te teleporteren naar een andere planeet, de fiets vliegt namelijk door een gedeelte heen waarna er vervolgens door een stroboscoop een aantal lichtflitsen worden getoond en er wordt rook geblazen. De lucht klaart daarna wat op en de rit bevindt zich op dat moment in de Groene Planeet. Botanicus staat de bezoekers op te wachten en hij vraagt de gasten om de vrienden en de planeet van E.T. te helpen.  De helende aanraking van E.T. reist vervolgens door de hele Groene Planeet, kleuren komen tevoorschijn en de duisternis van de attractie verdwijnt. De planeet is gered en dat wordt gevierd door allemaal kleine E.T. baby’s en de andere bevolking van de planeet. Het contrast tussen het begin en het einde van deze 4 minuten durende attractie is groot. Wanneer de attractie bijna is afgelopen staat er nog een E.T. die alle bezoekers van de rit bedankt voor hun hulp bij het redden van zijn planeet. E.T. gebruikt dan alle namen die vooraf, tijdens het verkrijgen van het “Interplanetary paspoort”, zijn gegeven aan de assistenten van Steven Spielberg. Wanneer je E.T. dus iets grappigs wilt laten zeggen dan weet je nu wat je te doen staat wanneer je de E.T. Adventure gaat doen.


E.T. Adventure is een erg leuke attractie. Ik hou erg veel van darkrides, dat zijn toch mijn favoriete attracties. Lekker rustig in een wagentje zitten en dan kijken naar alles wat er om je heen gebeurt. Het verhaal van de film wordt op een mooie manier verteld en door het werken met de “Interplanetary paspoorten” is er een bepaalde interactiviteit ingebouwd. De techniek van E.T. Adventure is soms wel wat achterhaald, maar dat heeft ook wel weer zijn charmes. Het is natuurlijk al een vrij oude attractie. Ik hoop dat deze attractie in Universal Studios zal blijven staan, voor oude films moet er ook een plaats blijven in het park. Het is een mooie rit, waar mensen nog lang van moeten kunnen blijven genieten.