Pagina's

zondag 26 juli 2015

Activiteit: National 9/11 Pentagon Memorial - Arlington, Virginia

Activiteit: National 9/11 Pentagon Memorial
Adres:      1 N Rotary Rd, Arlington, VA 22202, Verenigde Staten



Zoals ik vorige week heb beschreven ben ik tijdens mijn reis naar de hoofdstad van de Verenigde Staten naar het plaatsje Arlington geweest om daar het Arlington National Cemetery te bezoeken. Naast een bezoek aan deze begraafplaats ben ik in Arlington ook naar het wereldberoemde Pentagon geweest.  Het Pentagon is het bekende vijfhoekige gebouw waarin het Amerikaanse Ministerie van Defensie is gevestigd. Ik wilde het gebouw graag zien omdat het in de tijd van de aanslagen van 11 september 2001 veelvuldig in het nieuws is geweest. Het gebouw was namelijk ook doelwit van de terreurdaden en op 9/11 is er dan ook een vliegtuig naar binnen gevlogen. Ter ere van de mensen die tijdens deze tragische dag zijn gestorven is er het National 9/11 Pentagon Memorial opgericht en dit gedenkteken wilde ik graag een bezoek brengen om mijn respect te tonen aan de slachtoffers van de terroristische aanval.

Vanuit het Arlington National Cemetery namen we de metro richting het Pentagon.  Het was een rit van slechts enkele minuten. We waren nog een beetje in mineurstemming van de begraafplaats, maar wilden toch verder gaan met de rest van de activiteiten op die dag. Toen we het metrostation uitkwamen zagen we het grote gebouw al direct voor ons liggen. Het viel me op dat het gebouw erg laag was, het bestond slechts uit een stuk of 5 etages. Het was me sowieso al opgevallen dat er maar weinig hoogbouw in en rondom Washington D.C. was te vinden en het Pentagon was hier dus geen uitzondering op.




Het gebouw was dus niet hoog, maar wel erg breed en door de vijfhoekige vorm  was het ook erg groot. De totale oppervlakte van het gebouw is meer dan 11 hectare en het gangenstelsel is meer dan 28 kilometer lang. Het Pentagon schijnt desondanks een van de efficiĆ«ntst ontworpen  kantoorpanden ter wereld te zijn, het moet namelijk mogelijk zijn om binnen 7 minuten te voet alle plaatsen binnen het gebouw te kunnen bereiken. Mij lijkt dat sterk, maar heb het helaas zelf niet kunnen uitproberen.

We liepen links langs het gebouw en kwamen aan bij het Pentagon Memorial. Ik keek vanaf het monument naar het Pentagon en zag een groot kleurverschil in de muur. Het gebied met het kleurverschil was de oppervlakte waar het vliegtuig destijds binnen was gevlogen, dit vond ik best akelig om te zien en het deed wel wat met me. Ondanks dat ze het gebouw goed hebben weten te prepareren was het toch nog vrij duidelijk wat er in het verleden was gebeurd.  Ik was er echt even stil van en dacht weer terug aan die akelige dag in september.




Aan het begin van het monument stonden een aantal grote zwarte stenen opgesteld met in witte letters een aantal mooie teksten er in gegraveerd.  Een van deze teksten was: “We claim this ground in remembrance of the events of September 11, 2001. To honor the 184 people whose lives were lost, their families, and all who sacrifice that we may live in freedom. We will never forget.” Op een andere steen stonden de namen met geboortejaren van alle 184 slachtoffers met een begeleidende tekst over de terreurdaden, deze tekst sloot af met: “We will forever remember our loved ones, friends and colleagues”.  Ik vond het erg sprekende teksten en het deed echt wel wat met me.

Het 9/11 Pentagon Memorial zag er heel erg indrukwekkend uit. Voor alle 184 slachtoffers die aan boord zaten van de American Airlines vlucht 77 en de gestorven medewerkers en toeristen in en rondom het Pentagon was er een  verlicht bankje van steen gemaakt. De bankjes waren gerangschikt op leeftijd van de slachtoffers. Het jongste slachtoffer was ten tijde van de aanslag pas 3 jaar,  terwijl het oudste slachtoffer 71 jaar was. Elke bank was gegraveerd met de naam van een slachtoffer, de bankjes voor de slachtoffers in het gebouw waren zo gegraveerd dat je tijdens het lezen keek naar het Pentagon en de plek waar het vliegtuig binnen is gevlogen en tijdens het lezen van de bankjes van de slachtoffers in het vliegtuig keek je naar de lucht en de baan waarin het vliegtuig vloog voordat het het Pentagon binnen drong.




Onder alle bankjes lag een waterpartij en daaromheen lagen stenen. Wanneer er tijdens de ramp meerdere familieleden zijn omgekomen werden de namen van deze familieleden in het water gereflecteerd. Dit was bij alle afzonderlijke banken van de familieleden dus het geval. Ik vond het heel erg mooi gemaakt en de brok bleef maar zitten in mijn keel.  Een muur langs de rand van het monument liep op van 3 inch naar 71 inch, precies de leeftijden van de slachtoffers van de ramp.  In het totaal was het gebied een kleine 8.000 vierkante meter groot en naast de 184 bankjes stonden er ook meer dan 80 bomen op de grond van het monument.

We liepen rustig langs alle verschillende bankjes en lazen de namen van de slachtoffers, het was heel indrukwekkend om er rond te lopen en ik was blij dat we naar het monument toe waren gegaan. Nadat we alle bankjes hadden bekeken liepen we terug naar het Pentagon en zagen op de vloer in de stenen de tekst September 11, 2001 9:37 am  staan. Dit was precies het tijdstip waarop het vliegtuig in het Pentagon knalde.  Aan de andere kant hing de vlag van Amerika hoog in een mast, ik keek er naar en vroeg mezelf af waarom mensen toch in staat zijn om deze gruweldaden van terreur uit te voeren.



Het bezoeken van het 9/11 Pentagon Memorial kan ik iedereen aanraden, het is een erg imposant en groot monument. Het beeld van het Pentagon erbij maakt het helemaal indrukwekkend, vooral ook wanneer je het kleurverschil in de muur ziet. Het is geen leuke activiteit, maar zeker wel de moeite waard om te bezoeken. 11 september 2001 is een zwarte dag in onze recente geschiedenis en door naar het 9/11 Pentagon Memorial te gaan is het een mooie manier om de mensen die tijdens deze dag zijn gestorven te eren.